keramica info logo header
Blog
Posted in

Glina za modeliranje i glazura – na što paziti?

glina za modeliranje glina za lijevanje
Posted in

Glina za modeliranje i glazura trebaju biti dobar spoj kako bi nastali predmeti koje želite.

Kod izrade uporabnih predmeta od velike je važnosti izbor gline i glazure koje su dobro usklađene. U pravilu potrebno je koristiti sirovinu koja je predviđena za pečenja na temperaturi 1200°C ili više.
Moramo napomenuti da pod kvalitetnim uporabnim predmetima smatramo proizvod visoke čvrstoće. Mora imati završni sloj (glazuru) odgovarajuće tvrdoće, vremenske postojanosti i dugotrajnu otpornost na utjecaj pranja. Ovo je posebno važno kod predmeta za profesionalnu upotrebu koji su izloženi intenzivnim sredstvima za pranje. Za vlastite potrebne najčešće nije potrebno stavljati tako stroge zahtjeve. To je zato što se takvi predmeti koriste višestruko manje nego npr. u nekom restoranu. Ali, sanitarne i zdravstvene uvjete ipak bi trebalo zadovoljiti.

Općenito rečeno predmeti pečeni na nižim temperaturama imaju manju čvrstoću, lakše se lome i glazure nisu dugotrajno postojane i brže gube sjaj. To je jedan od glavnih razloga zašto je uporabne predmete preporučljivo peći na visokim temperaturama (više od 1200°C).

Glina za modeliranje – kako izgleda završni proizvod?

Da bi se napravio dobar uporabni predmet on po završetku procesa proizvodnje ne smije imati defekte na površinskom sloju (npr. pukotine na glazuri, mjehuriće, otkrhnute dijelove glazure ….). U pukotinama se mogu sakupljati nečistoće i bakterije. Također je važno da površinski sloj glazure bude visoke tvrdoće. To je glavni razlog zašto za kvalitetne predmet nije dobro koristiti gline i glazure koje se peku na nižim temperaturama (oko 1000°C). Također potrebno je pridržavati se naputaka proizvođača gline i glazure koji na podacima za sirovine navode da li je glina ili glazura pogodna za izradu uporabnih predmeta. Ali, time ne garantiraju da će finalni proizvod biti takav.

Ne postoje loše gline ili glazure. Postoje samo gline i glazure koje međusobno ne odgovaraju, ili se glina i glazura koriste na način za koji nisu predviđene.

Važno je naglasiti da su glina (ili bolje rečeno keramička masa), glazure i ostala sredstva za dekoraciju sirovine iz koji proizvođač proizvodi gotovi proizvod. Svaki proizvođač keramike sam odgovora za kvalitetu gotovog proizvoda koje je napravio. Dobavljač ili proizvođač odgovorni su za kvalitetu sirovine. Razlog za to je što na kvalitetu proizvoda osim odgovarajućih sirovina utječe i tehnološki postupak izrade, pa se i iz najboljih sirovina može napraviti predmet koji nije uporabni. Proizvodi koji se stavljaju na tržište morali bi imati provedeno ispitivanje certificirane ustanove (npr. HZJZ) i odgovarajuće službeno uvjerenje.

MOJ RAČUN
Spremljeno

Login

Create an account

Please select all the ways you would like to hear from us

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.